Webbplatsens överlägg

Olika typer av broderi

När det gäller broderier tänker de flesta kanske på korsstygn eller möjligen engelskt broderi som är några av de vanligaste typerna av broderier. Korsstygnstavlor och dukar har de flesta nog stött på någon gång, om inte annat hos någon äldre släkting, medan engelskt broderi är den typ av broderi som oftast syns på gamla örngott och linnehanddukar.

Olika typer av broderi

Även om korsstygn är den absolut vanligaste formen av broderi finns det oerhört många andra varianter att prova på för den som vill lära sig någonting nytt.

Några av de mest välkända varianterna förutom de ovan nämnda korsstygnen och engelskt broderi är kanske norska hardangersömmen och svartstick. Den historieintresserade kan också forska i de olika landskapens olika broderier då bland annat Dalarna, Blekinge och Halland har sina egna typer av landskapsbroderier.

Hur lär man sig brodera?

Som alltid är internet en nästan outtömlig källa för information och inspiration, och detta även när det gäller broderier. Vill du lära dig mer om ett speciellt landskaps broderier rekommenderar vi att du provar att söka bland folkhögskolor i området. I många fall erbjuder dessa kurser i de specifika typerna av sömnad som förekommer i skolans närområde.