Webbplatsens överlägg

Etiska överväganden

Idag är det nog få som får för sig att sy sina egna kläder för att det ska vara billigt. Och den som tror att det blir billigare kommer snart att bli varse om motsatsen. Med dagens enormt billiga textilindustri och slit-och-släng-samhälle finns det få ekonomiska fördelar med att sy sina egna kläder.

Etiken då?

Det som allt fler börjar överväga är dock de miljömässiga, och etiska, effekterna av våra kläder. Billiga kläder tillverkas av arbetare i så kallade sweatshops som arbetar under slavliknande förhållanden till löner som det i många fall inte går att leva på. Då och då briserar en ny skandal som för några år sedan då en textilfabrik i Bangladesh rasade och många hundra arbetare dödades.

Men vad ska man fundera över om man vill vara så etisk som möjligt när det gäller sömnad? Först och främst måste du överväga varifrån tyget till dina kläder kommer. Är det vävt eller stickat i en fabrik med goda arbetsförhållanden eller är det några liknande slavarbetare som arbetar där? Nästa övervägande gäller framställandet av material. Är det miljövänligt och, i de fall då det är aktuellt, djurvänligt? Har det färgats med giftfria färger?

Med andra ord finns det många saker att överväga för den som vill göra så etiska inköp som möjligt .