Webbplatsens överlägg

Sticka i grupp

Stickning anses i allmänhet vara en ganska ensam hobby som på sin höjd kan utövas framför tv:n om kvällarna. Men det behöver inte alls vara så. Tvärtom finns det många fördelar med att ta med stickningen utanför hemmets väggar.

Samtidigt som stickning blivit allt mer populärt har också möjligheterna att träffa andra ökat. Vi har inte längre den sociala självklarheten hos tidigare generationers syjuntor. Istället har stickare och andra handarbetare fått hitta nya sätt att träffas. En av dessa har varit alla stickcaféer och stickträffar som poppat upp under senare år.

Social stickning

Under pandemin 2020 blev det dock vissa svårigheter att hålla igång fysiska träffar. Men stickare har hittat andra lösningar. Ett exempel är att hålla stickcafé via någon av alla olika mötesplattformar som finns tillgängliga på internet.

Ett annat alternativ för den som vill dela sin hobby med andra är ju exempelvis mässor eller olika former av stick- och hantverkskurser. Sverige har en lång tradition av studieförbund som exempelvis ABF och folkhögskolor där du kan hitta utbildningar i stickning. Det händer också att garnbutiker erbjuder kurser i stickning till sina kunder. Allt sammantaget innebär detta att det finns en uppsjö av kurser och temadagar att välja mellan för den som vill träffa andra likasinnade och samtidigt lära sig någonting nytt.

Stickretreat

Om du inte har möjlighet att delta i några kurser eller träffar som anordnas av andra finns ju alltid möjligheten att anordna ett stickretreat. Kanske har du vänner och bekanta som tycker om att sticka? Varför inte åka tillsammans till ett spa-hotell eller kanske någon sommarstuga och ägna en hel helg åt handarbete och stickning. Med lite planering kan det bli en upplevelse ni sent kommer att glömma. Tänk bara på att inte göra det för avancerat. Meningen är ju trots allt att ni ska träffas och ha kul. Inget annat.