Webbplatsens överlägg

Väva mattor som hobby

Att väva mattor är en svensk tradition som numer ofta endast är en hobby. Förut var mattor något som alltid vävdes i hemmen och traditionen gick från generation till generation. Så ser det inte ut nuförtiden. Mattvävning är en hobby som är relativt ovanlig idag men det är fint att inreda med egna mattor. Att idag inreda med en ullmatta eller två är det mest klassiska och naturliga som du kan inreda ditt hem med. Ull är verkligen ett fantastiskt material och en ullmatta är väldigt elegant. Om du inte vill väva din egen ullmatta finns det ett flertal färger och modeller som du kan köpa. Ull är ett helt naturligt material och har en väldigt lång livslängd. Ullen är naturligt fet, vilket gör att vätskor och smuts lägger sig ovanpå och är enkelt att torka bort. Det bästa med ull är att den svalkar när det är varmt och värmer när det är kallt.

Väva mattor

Förr ansågs mattor vara exklusiva och användes därför inte hela året. Under de varmare årstiderna som sommar och vår togs mattorna ofta bort för att inte slita på dem i onödan. Förmodligen för att det inte var helt enkelt att väva mattor. Handvävda mattor kan vävas med olika tekniker. Om du väver mattor själv gör du det i en traditionell vävstol. Mattor vävs ofta så att de är vändbara. Det går att knyta exempelvis en ullmatta men det är extremt tidskrävande och inget du gör i en handvändning. En handknuten ullmatta brukas oftast göras i en vävstol.

Rogivande hobby

Att väva dina egna mattor kan vara otroligt givande. Du kan inreda ditt hem med dina mattor och göra det riktigt personligt. Dessutom kan du välja färger, material och mönster helt själv när du väver egna mattor och få det precis som du vill ha det. Att väva kan vara väldigt rogivande och en hobby som kan göra att du stressar ner ordentligt. Om du är intresserad av att börja väva mattor är ett tips att du först testar hos någon som har en vävstol innan du köper en egen. Den tar ganska mycket plats. Sedan kan det vara roligt att gå en kurs för att få in en bra teknik.