Webbplatsens överlägg

Var kan man lära sig sticka?

Förr var det nog vanligast att man lärde sig sticka av sin mamma eller någon annan äldre kvinnlig släkting. Det var inte heller ovanligt att man fick lära sig grunderna på syslöjden i skolan, även om många sedan kanske glömde bort hur det gick till. Men i dagsläget är det många som inte har någon som kan lära dem hur man gör.

Samtidigt som många inte har någon direkt förebild när det gäller stickning, eller handarbete i stort, så har intresset för framförallt stickningen skjutit i höjden under senare år. Kanske lite extra mycket under 2020 då pandemin gjort att många inte umgåtts utanför hushållet som tidigare.

Lär dig sticka on- eller offline

Stickning är tacksamt då grunderna är oerhört lätta att lära sig. Ibland erbjuder de olika studieförbunden grundkurser i stickning för intresserade. Dessa brukar dock som regel kosta en slant per deltagare. Ibland ges även kurser på distans så att du kan delta via datorn istället för att vara på plats.

Många orter har också stickcaféer dit man kan komma för att sticka tillsammans med andra. I samband med pandemin har dessa varit begränsade men förhoppningsvis kommer många grupper att starta upp igen så snart det är möjligt. Stickcafé är dock inte helt lämpligt för den som inte kan sticka alls. Men om du redan kan grunderna är det ofta ett utmärkt tillfälle att utbyta erfarenheter med andra stickare, få inspiration och kanske till och med lära dig nya tekniker.

Andra alternativ är att söka efter information på internet. Många tidningar erbjuder guider i stickning för nybörjare. Det finns förstås också sticktidningar men dessa brukar rikta sig till personer som redan är bekanta med hantverket och vill utvecklas ytterligare.

När vi pratar om att lära sig sticka på nätet går det förstås inte att låta bli att nämna alla videor som finns exempelvis på Youtube. Här kan du lära dig grunderna i stickning genom att titta på någon annan som stickar framför en kamera, vilket för vissa kan vara lättare än att bara läsa och titta på bilder. Flera större garn- och mönsterproducenter erbjuder också lättbegripliga instruktioner på sina webbplatser. Dessa instruktioner brukar omfatta allt från rena grunder i stickning, som räta och aviga maskor, till mer avancerade metoder som mönsterstickning, spets och intarsia.