Webbplatsens överlägg

Kreativt pyssel – hobby tillsammans med barnen

Har du ett kreativt barn, ett barn som behöver hjälp att utveckla sin kreativitet, eller har du bara en längtan efter att skapa tillsammans med dina barn? Det finns massor av olika saker ni kan testa att göra tillsammans, där ni provar olika tekniker och leker er fram i skapandet. Ett sätt att göra det meningsfullt och få barnet att ta det ni gör på allvar, är att skapa inredningsdetaljer tillsammans. Då blir det på riktigt och kan kännas viktigt på ett annat sätt än om ni bara ritar eller bygger pärlplattor. Ni kanske kan väva en liten matta, måla på en lampskärm, eller varför inte göra tyger med egna tryck?

Inspirerande miljö

Att skapa allt till barnens rum tillsammans med dem är nog att ha lite för höga ambitioner. Dessutom skulle det vara svårt att få det att se proffsigt och snyggt ut. Bäst kan det bli om du kombinerar egna projekt och köpta saker. Även när saker köps färdiga kan de vara mer eller mindre bra för kreativiteten. Att välja bland posters barnrum kan vara ett sätt att ge barnet bilder att inspireras av, som lockar till eget skapande. Andra saker kan göra att barnens kreativitet istället minskar och de bör undvikas. Visst kan några såna saker få finnas i ett barnrum, men det är bra att vara medveten om att det inte får bli för mycket av den varan.

Ha andra som förebilder

Även om det kan vara viktigt att hitta sin egen stil och en frihet i kreativiteten är det inte alltid det som betyder mest för barn. Tvärtom kan det kännas meningsfullt att hitta någon att se upp till och vilja vara lika bra som. På Youtube och andra sociala medier finns det gott om människor som delar med sig av sina kreativa projekt. Kanske finns någon där som barnet gillar och som ni kan använda som förebild inför era egna projekt och de saker ni gör tillsammans. Att följa en Youtube-kanal tillsammans kan också vara ett sätt att få tid tillsammans och dela ett intresse. Skapandet behöver inte alltid handla om att göra saker hela tiden. Att tänka, planera och få idéer är också en del av processen, och där kan sociala medier vara något ni använder tillsammans.